PONOŽKOVÝ DEN

21.03.2017 14:00

21. 3. 2017 jsme byli tak trošku jiní, zvláštní. Měli jsme každou ponožku jinak barevnou, lidé se za námi mohli s údivem, možná i s úšklebkem otáčet.

Ale my víme, proč jsme to udělali. Tímto malým činem jsme mysleli na děti, které jsou taky tak trošku v naších očích jiné, nemohou za to… Mají Downův syndrom.

Během projektu jsme se přes pohádkové světy dotýkali tohoto tématu, ale mysleli jsme i na jiné, kteří jsou někdy v našich očích na tom podobně. Na vlastní kůži jsme si ukázali, jak často hodnotíme věci podle toho, jak vypadají navenek a jak je důležitá barevnost ve světe.

 Ve třídě vznikly tři týmy barev – ŽLUTÍ, ZELENÍ A ČERVENÍ. Rozhodl los, kterou barvu žáci dostanou (nemohli si vybrat, museli se s tím smířit).

Pokračovali jsme honičkou, u které všichni emotivně prožívali každý získaný bod do svého družstva.  Hru na plné čáře vyhrálo družstvo červených. Když jsme společně diskutovali o této hře zjistili jsme, že vyhráli proto, že to měli úplně nejblíže k ostatním, a i když se ti ostatní snažili, bojovali – neměli úplně stejné podmínky a nebyli proto úspěšní.

 

Mezi barvičky zavítala i udivená malířka, která získala od pana krále dvě obálky. Žáci ji pomohli se rozhodnout, kterou obálku otevřít. Z obálky děti přečetly úkol, který dostala – namalovat toho nejkrásnějšího papouška na světě. Skupinky bojovaly za svou barvu, aby papoušek byl jako oni! Nakonec los určil, že papoušek bude žlutý.

Jenže… Pan král poslal dopis. Nebyl vůbec spokojený. A během čtení této zprávy jeden žáček povyskočil a řekl, že se vůbec nediví. Měl by být přece barevný! Tento krásný, spontánní nápad jsme proto uskutečnili. Každý svou barvou dokreslil obrázek. Měli jsme velký úspěch! Namalovali jsme toho nejkrásnějšího papouška na světe! A král nás za to ocenil medailí. 

 

Svět není jen žlutý, není červený, není ani zelený.  

Svět je barevný.   

 

Prvňáčci, za silný zážitek a za poznání, že i s prvňáčky mohu probrat velké věci, vám - DĚKUJI.

 

fotografie ve fotogalerii třídy pl4.rajce.idnes.cz/Ponozkovy_den/

 

fotografie z přípravy na projektový den (MEDVÍDCI) pl4.rajce.idnes.cz/Priprava_na_Ponozkovy_den/